Een overlijden melden? Wij zijn 24/7 bereikbaar Tel. 06 - 42 51 32 80
Home Freda Dag voor dag Groene uitvaart Nieuws Kosten Blog Contact

Wat nu?

Geschreven door: Arianne van Dorth

Jaren geleden werd degene met wie ik op vakantie was in Italië opgenomen in het ziekenhuis. Ik was daar behoorlijk nerveus onder: de artsen spraken amper Engels en ik was het Italiaans niet machtig. Gelukkig kwam diegene snel weer uit het ziekenhuis, maar het zal je gebeuren dat je dierbare overlijdt in het buitenland! In Nederland kun je je al ontredderd voelen, in het buitenland zal dat nog erger zijn omdat je net als ik toen de taal misschien niet goed kent en al helemaal niet weet hoe te handelen bij overlijden. Daarom hier, ook al hoop ik dat u het nooit nodig heeft, een stappenplan.
 

Vraag een verklaring van overlijden. Zorg ervoor dat u van het ziekenhuis of de dokter een verklaring van overlijden krijgt.
 

Bel de reisverzekering én een begrafenisondernemer in Nederland

Als u een reisverzekering hebt, bel dan de alarmcentrale. Deze zorgt voor het vervoer naar Nederland. In veel gevallen is bij de reisverzekering het vervoer naar Nederland verzekerd, zodat de betaling meteen geregeld is. Heeft u geen reisverzekering, dan zult u zelf de kosten van repatriëring moeten betalen. De uitvaartverzorger kan voor u uitzoeken wat het kost om de overledene te laten vervoeren naar Nederland.Belt u ook een begrafenisondernemer in Nederland. Deze verzorgt voor u een verklaring dat aan de wettelijke voorschriften voor vervoer naar Nederland is voldaan én dat het vervoer vanaf Schiphol geregeld wordt. U kunt mij altijd bereiken op telefoonnummer 00 31 6 42 51 32 80.

Ga naar de lokale autoriteiten.
Met de overlijdensverklaring van de arts en de verklaring van de begrafenisondernemer gaat u naar de lokale autoriteiten. Daar krijgt u een overlijdensakte: Een laissez-passer. Dit is een document waarmee de overledene vervoerd mag worden naar Nederland. Lukt het niet om een laissez-passer te krijgen? Schakel dan de ambassade in. 

Hebt u deze stappen ondernomen, dan kan de reisverzekering of begrafenisondernemer het vervoer naar Nederland regelen. Laat het paspoort bij de overledene. Dit is nodig voor het vervoer.
 
Eenmaal terug in Nederland bespreekt u de uitvaart met de begrafenisondernemer.
 
In het buitenland begraven of cremeren
Het is ook mogelijk om uw dierbare in het buitenland te laten begraven of cremeren. Wanneer er een crematie plaatsvindt, kunt u de asbus mee naar Nederland nemen. U kunt de asbus gewoon zelf meenemen, maar voor de zekerheid is het handig om de verklaring van overlijden en een bewijs van crematie mee te nemen.
 
 
Arianne van Dorth – Uitvaartbegeleiding

Freda Gaasbeek

Als kleinschalige uitvaartondernemer ben ik onafhankelijk en zijn de keuzes van de familie doorslaggevend. In de emotionele periode vlak na een overlijden breng ik rust en aandacht en begeleid de familie liefdevol naar het definitieve moment van afscheid nemen.

Kennismakingsgesprek

Het komt nog heel vaak voor dat de uitvaartbegeleider pas wordt ingeschakeld als het overlijden al heeft plaats gevonden. Maar misschien bent u ernstig ziek en wilt u zelf meebeslissen over hoe uw afscheid er uit gaat zien. Lees hier meer over een kennismakingsgesprek.
© Copyright 2024 Freda Gaasbeek