Uitvaartbegeleiding

Freda Gaasbeek

Verslag voorstelling

Na een lange periode van voorbereiden was het dan eindelijk zo ver. Wakker worden op de dag van de voorstelling. Ja vandaag gaat het gebeuren. Niet alleen wij van de organisatie maar ook alle bezoekers hebben er naar uitgekeken. Voor allemaal een bepaalde spanning. Hoe gaat de avond verlopen en wat kunnen we verwachten?
We zijn op tijd aanwezig om voorbereidingen te treffen. De medewerkers van De Bolder helpen ons om alles klaar te zetten en ze denken mee over de beste opstelling in de zaal  en hoe we ons opstellen bij de ontvangst en  kaartuitgifte.
Vanaf 19.30 stromen de eerste bezoekers binnen. Henriëtte en ik ontvangen ze bij de deur. Else en haar man Harry controleren de aanmeldingen en verstrekken de kaarten. Else heeft met velen van hen al contact gehad via de mail of telefonisch. Naast de aangemelde mensen zijn er nog extra kaarten verkocht. Met wat improvisatie met extra stoelen langs de verhoogde zijkanten heeft iedereen een mooie plek gevonden.

Staat alles klaar? Kunnen we beginnen? Actrices gereed? JA.
Na ons openingswoord kan de voorstelling beginnen. Iedereen zit verstild te luisteren en te kijken. Het spel van de meiden is zo oprecht, zo indringend, met ondersteuning van mooie beelden en muziek komt het wel binnen. Met humor gaat de lach geregeld door de zaal. Op andere momenten van herkenning kippenvel en een brok in de keel. Na afloop een langdurig applaus. Gyöngyi Kovács speelt op haar contrabas om zo even in eigen gedachten te laten bezinken wat we gezien en gehoord hebben. Daarna bedanken we de actrices van De Kunst van het Rouwen Mariska van Veenen, Stephanie Hulshof en Lizette Hofsteenge voor de prachtige voorstelling. Ze krijgen een fleurig boeket van de bloemist Aan de Zeven Alleetjes. Henriëtte heeft tien rouwdeskundigen klaar staan voor de nabespreking. Daar praten een aantal groepjes na. Een aantal mensen heeft behoefte aan een persoonlijk gesprek en ook daar was ruimte voor. In de zaal vormen zich kleine groepjes die met elkaar in gesprek gaan. Ook in het ontmoetingscentrum wordt nog lang nagepraat onder het genot van een drankje. We horen enthousiaste reacties van de bezoekers, aangrijpend en vele momenten van herkenbaarheid. Precies waar we het voor gedaan hebben.
 
Eindconclusie:
Rouwen is echt een kunst. Iets dat je niet leert op school maar een proces dat je aan moet gaan of je wilt of niet.
Een passend afscheid is een goed begin van het rouwproces. Daaraan kunnen Else en ik een bijdrage leveren. Door het verzorgen van een liefdevolle uitvaart en een blijvende herinnering hiervan door een mooie fotoreportage. Heeft u behoefte aan meer informatie of nazorg dan kunt gerust contact opnemen met Henriëtte, Else of Freda. Uw reacties over de voorstelling horen wij ook graag.
 
Hartelijk dank aan:
Else Hultink, afscheidsfotografie, medeorganisator
Henriëtte Doosje, Buro Nazorg, medeorganisator
Medewerkers van De Bolder
Theatergezelschap De Kunst van het Rouwen
Gyöngyi Kovács, ritueelbegeleider De Overtocht, contrabas
Gespreksleiders van de nabespreking via Buro Nazorg
Bloemisterij Aan de Zeven Alleetjes
 
Voor komende activiteiten kunt u kijken op mijn website.