Uitvaartbegeleiding

Freda Gaasbeek

Workshop Levensverhalen schrijven

Ik ben gek op boeken en kan echt opgaan in een verhaal. De vernieuwde Stadkamer vind ik een echte aanwinst voor de stad. Door de gastvrije benadering  van de medewerkers en de gemoedelijke sfeer voel je je er helemaal thuis.
In oktober 2017 hebben we een waardevolle workshop georganiseerd. De deelnemers hebben hier heel enthousiast op gereageerd. Daarom organiseer ik samen met Riet van der Wenden graag opnieuw een workshop in deze inspirerende omgeving. Een workshop die wel een link heeft naar boeken, verhalen en schrijven, passend bij de Stadkamer.

Workshop Levensverhalen schrijven
Maandag 12 en 26 februari 2018 om 13.00 uur.
De Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A in Zwolle.

Vertrouwd gevoel
In de dagen dat ik een familie mag begeleiden krijg ik altijd een inkijkje in het leven van hem of haar. Dat begint vaak al tijdens de verzorging. Heel snel ontstaat er een wederzijds vertrouwd gevoel. Herinneringen worden gedeeld. Zo krijg ik al een duidelijke indruk van de persoon waar het allemaal om gaat. In een paar dagen tijd gaan we samen het afscheid vormgeven. Een mooie manier om de familie bij te mogen staan in een moeilijke periode.

In Memoriam
Tijdens de afscheidsplechtigheid komen alle herinneringen samen. Door de jaren heen zijn er foto’s gemaakt van belangrijke momenten. Maar welk persoonlijk verhaal gaat er schuil achter de foto’s? Welke emoties horen bij dat beeld, staat dat ergens opgeschreven? Die persoonlijke herinneringen gaan soms verloren. Wilt u deze herinneringen bewaren? Kom dan naar de workshop; Levensverhalen schrijven in De Stadkamer.

Wie krijgt uw verhalen? 
Iedereen denkt wel eens aan het einde van het leven, zeker als je een dagje ouder wordt. Misschien bent u al goed voorbereid. U hebt wat geld opzij gezet voor de uitvaart en u weet al wie de antieke klok of uw sjieke trouwservies krijgt na uw overlijden. Maar… wie krijgt uw verhalen?
 
Bij elk overlijden gaat er een schat aan verhalen verloren. Verhalen vervliegen snel als ze alleen mondeling verteld worden. Wie weet straks nog hoe het leven vroeger ging? Hoe het voelde om als kind tijdens de oorlog op te groeien? Oude gebruiken van vroeger, lievelingsrecepten of spelletjes, ze zijn het meer dan waard om als kostbare familiejuwelen door te geven.
 
Voorgaande generaties hebben ons gevormd tot wie we nu zijn. Op onze beurt vormen wij de komende generaties. Daarom zijn verhalen zo belangrijk om door te geven. Verhalen om te lachen of om stil van te worden, úw verhalen. Met een geschreven levensverhaal geeft u uw (klein)kinderen hun eigen familiegeschiedenis mee, een geschiedenis waarop zij weer verder bouwen.
 
Laat uw verhalen niet verloren gaan!
 
Programma workshop Levensverhalen schrijven
Stadkamer februari 2018, Zeven Alleetjes 1a in Zwolle
Eerste middag, 12 februari aanvang 13.00 uur.

Welkom en voorstelrondje (aan de hand van meegenomen jeugdfoto?)
Korte inleiding op wat is een levensverhaal, waarom een levensverhaal en hoe schrijf je een levensverhaal?
Eerste schrijfoefening aan de hand van een zelfgekozen onderwerp (bijv. lievelingseten, spelletjes, huis van vroeger etc.).
Voorlezen geschreven stukje en uitleg van gebruik van zintuigen, beelden, metaforen.
Uitleg van verschillende invalshoeken levensboeken (chronologisch, thematisch, foto’s).
Maken van een tijdlijn (op A3).
Huiswerk: herschrijf je eigen stukje met gebruik van zintuigen, beelden en/of metaforen. Onderstreep waar je dit gebruikt hebt.

Tweede middag, 26 februari aanvang 13.00 uur.
Spieren losschrijven: 5 minuten aaneen schrijven over zelfgekozen onderwerp.
Thuis geschreven stukjes voorlezen. Aangeven wat het gebruik van zintuigen, beelden en/of metaforen oplevert.
Tijdlijn verfijnen.
Brief schrijven vanuit het nu aan het kind op de foto.
Voor wie wil: brief voorlezen. Wat doet het met je?
Vragen?
Uitreiking van tips. 
U kunt zich opgeven door een mail te sturen naar:
info@fredagaasbeek.nl of bellen met Freda 06-42513280
info@schrijfsporen.nl of bellen met  Riet 06-81446248